Archief 2010-2011 (artikelen)

Witte Paard 2 na riante voorsprong toch nog onderuit.

 

 

Met twee matchpunten uit vier ontmoetingen werd het tijd dat er weer eens gewonnen zou worden. Tegen ZSC/Saende 4 (5 matchpunten) moest dat toch niet onmogelijk zijn.

 

Wel waren er in de aanloop naar de wedstrijddatum van 11 februari opnieuw personele problemen, maar door tijdige melding daarvan door Hans en Leendert kon met de tegenpartij een afspraak worden gemaakt om op 4 februari in Zaandam vooruit te spelen.

 

 

De volgende dag bereikte mij het volgende e-mailbericht van Leendert:

 

Hallo Jan,

 

Dat zouden meer mensen moeten doen, vooruitspelen.

Hans won een stuk van zijn tegenstander, maar dat was tegen twee pionnen. Die kwamen door het centrum zo dreigend naar de promotievelden, dat Hans genoodzaakt was het stuk weer in te ruilen tegen twee pionnen. Zijn tegenstander dacht toen direct een extra pionnetje te kunnen meesnoepen, maar door een familieschaakje (door de dame op b3 !) won Hans meteen weer een stuk terug. Enkele dreigingen werden vervolgens goed gepareerd, waarna Hans de partij zorgvuldig uitspeelde en won. Ik dacht in iets van 70 zetten of zo.

Ik speelde met zwart het aangenomen damegambiet en het middenspel ging om het behoud van de pion. Dat lukte en ik kwam in het centrum zelfs beter te staan en na een onjuiste positionering van de stukken van wit (waardoor ik een kwaliteit won) geheel gewonnen. Aan het eind vergiste ik me nog lelijk en moest ik mijn toren inleveren. De pionnenopmars op de damevleugel (3 tegen 1) was gelukkig toch nog voldoende om ook aan bord 3 de winst te kunnen noteren. Ook ruim 60 zetten.

 

0 – 2 dus; dat is prettig beginnen a.s. vrijdag.

Groeten, Leendert

 

De gebruikelijke uitnodiging voor de wedstrijd bleek ik, in tegenstelling tot wat ik dacht, nog niet verzonden te hebben. Onterecht maakte ik daardoor nog Joop, die liet weten ook verhinderd te zijn op de elfde, nogal flinke verwijten. Sorry, Joop. Feit blijft dat je allang wist dat je broer op die dag jarig is en je wel wat beter het speelschema kunt noteren.

Ko kon de plaats van Joop innemen en alsnog stuurde ik per e-mail de uitnodiging, met als begeleidende tekst:

 

Beste spelers van Witte Paard 2,

 

Ik was er stellig van overtuigd dat ik jullie de uitnodiging voor de wedstrijd van vrijdag 11 februari tegen ZSC/Saende 4 al had gemaild. Bijgaande bijlage heb ik op 27 januari gemaakt, maar kennelijk toch niet verzonden. Daarom nu alsnog. Het vooruitspelen van Leendert en Hans is inmiddels gebeurd, en hoe! Ze hebben allebei gewonnen, dus we starten met een 2-0 voorsprong. Dat mag je niet meer uit handen geven, zegt men wel eens. Hoe dan ook, vrijdag reken ik op jullie.

Groet, Jan.

 

De hele week voorafgaand aan de wedstrijddatum sukkelde ik met griepachtige verschijnselen (denk ik, de huisarts heb ik niet geraadpleegd) en daar ik op 12 en 13 februari zou moeten spelen voor ons 1e in Utrecht en de 4e ronde van het Kattenburger Open in Amsterdam, bleef ik vrijdagavond maar thuis en liet de wedstrijdleiding  met alle vertrouwen aan Chris over.

 

Om ongeveer kwart voor tien een telefoontje van André: 

“Ik ben al thuis en heb gewonnen! Maar jammer genoeg heeft Robin al verloren, dus de stand was toen ik wegging – morgen moet ik invallen in het 1e, dus ben ik meteen naar huis gegaan – 3-1, met nog onduidelijke vooruitzichten.”

 

Bij de start van Oud-Zuylen – WP 1 overhandigde Chris me het wedstrijdformulier met de definitieve uitslag: 3½-4½ !! Wat een domper.

De details van hoe dit heeft kunnen gebeuren zijn me niet bekend, ik heb er ook maar niet naar gevraagd. Één uitzondering: het slot van de partij aan bord 7 had Chris voor mij vastgelegd. Dat luidde als volgt:

 

Het ‘drama’ Sjaak Veth – Ko Buntsma

Wit: Kf2, Lc7, pi h3, e3, d4, c3, b4.                            Zwart: Kh4, Lh6, pi c6, d5, e4, f3.

Wit gaat zijn h-pion verliezen en plaatst een kamikaze-actie:

1.c4?, dxc4 2.d5, cxd5? (2. …., c3 wint eenvoudig) 3.b5, Lxe3?? (3. …., c3 4.Le5, c2 5. Lb2, Lg7 6.Lc1, Le5 is nog steeds OK voor zwart) 4.Kxe3, Kxh3 5.b6, Kg2 6.b7, f2 7.b8D, f1D 8.Dg8+, Kh1 9.Dh7+, Kg2 10.Dh2 mat!

 

Tot zover het relaas van Chris. Fritz liet mij zien dat zwart nog remise kan maken als hij op zet 7 niet meteen promoveert maar eerst 7. …., d4+ speelt.

 

Ko had vrijdagnacht slecht geslapen, liet hij me zondagavond telefonisch weten, terwijl ik aan het bijkomen was van twee vrij zware remises in matige conditie. Volgens hem was de stand op het moment dat bovenstaand drama zich afspeelde 3-3 en de partij die naast de zijne nog bezig was stond slecht voor ons, zodat hij wel alles of niets moest spelen. Het werd dus niets en mede door de andere resultaten trokken we na een riant uitziende voorsprong toch nog aan het kortste eind.

 

Het Witte Paard 2   (1603)     -     ZSC/Saende 4          (1695)       3½-4½

Roland van Soest     (1755)     -    Machiel Moes           (1757)          0-1

André Meester         (1742)     -    Frans Rappange       (1788)          1-0

Leendert Saarloos    (1735)     -    Teresa Mejia            (1667)          1-0

Robin Mandersloot    (1610)     -    Gerard v.d. Bergh     (1736)          0-1

Piet Zegers             (1677)     -    Pim Hoff                  (1735)          0-1

Hans van Heems      (1533)     -    Mels v.d. Water        (1738)          1-0

Ko Buntsma            (1404)     -    Sjaak Veth               (1590)          0-1

Piet van Tellingen     (1374)     -    Arnold Rijksen          (1566)          ½-½

 

Als we de ratings bekijken is de kleine nederlaag nog niet eens zo gek, maar wat koop je daarvoor?

We staan nu nog steeds met 2 punten voorlaatste op de ranglijst in 2C, 1 punt voor Kennemer Combinatie 8, en 1 punt achter Krommenie 2. De volgende wedstrijd is op vrijdag 11 maart, uit tegen Castricum 2 dat 5 punten heeft. Als we verliezen ziet het er, met in de laatste ronde de huidige koploper HWP 4 nog voor de boeg, zeer somber uit. Maar deze situatie komt ons bekend voor en we wanhopen dus nog niet!

 

                                                                                              Jan Rot