Archief 2010-2011 (artikelen)

Witte Paard 1 verwezen naar grijze middenmoot

 

De laatste kans om van onze kant nog een spaak in de geoliede machine van koploper Oud Zuylen te steken is enigszins geruisloos aan ons voorbijgegaan. Dat viel met een redelijk gehavend team ook wel te verwachten. Jan Roebers moest zich vanwege vaderschapsverlof uiteindelijk toch afmelden

 

 en voor hem kon geen vervanger uit het tweede meer opgetrommeld worden. Niet leuk voor ons maar ook niet voor de tegenstander in kwestie die volgens hun voorzitter niet ‘helemaal vanuit Houten’ was komen fietsen om een gratis punt te incasseren. En van het vertoonde spel op de resterende borden zal hij ook niet al te veel genoten hebben, veel vlakke vertoningen waar het evenwicht niet werd verbroken.

 

Bij André (invaller voor Alexander) ontspon zich wél een levendige strijd maar dan helaas vooral wat de mogelijkheden voor de witte stukken aanging. In een onvervalst Froms Gambiet kon onze voorzitter zich de gebaande theoretische paden niet meer herinneren en al vrij snel kon de witspeler zowel via het centrum als langs de f-lijn doorbreken, 2-0.

De andere zwartspelers voerden hun verdedigende taken wat beter uit. Jan Rot vond ondanks de naweeën van een griepje al snel een efficiënte afwikkeling naar een eindspel met toren en ongelijke lopers wat op het eerste gezicht heel makkelijk remise leek. Dat werd het uiteindelijk ook maar de analyse leerde dat zijn tegenstander toch wel ergens wat kansjes had gemist.

Jan Brink kwam met zijn no-nonsense aanpak van het Short-systeem in de Caro-Kann Doorschuifvariant zelfs heel comfortabel te staan maar iets tastbaars bleek lastig te vinden. Tòch had hij in de slotstelling nog wel even een laatste poging kunnen doen om de wedstrijd alsnog te doen kantelen. Want topscorer Paul had inmiddels de achterstand verkleind door zoals gewoonlijk al zijn stukken weer super-actief te positioneren richting vijandelijke koning. Wellicht ten onrechte had zijn tegenstander het idee dat hij al voor een verloren zaak streed en met een blunder die een toren kostte (nota bene in Paul’s tijdnood!) ‘verloste hij zichzelf uit zijn lijden’.

De andere witspelers kregen heel wat minder voeten aan de grond en konden op die manier dus te weinig aan de zich aftekenende nederlaag doen.

Bij Jaap hoopten we dat afdelingstopscorer Olij onverantwoorde risico’s zou nemen om de Londen opstelling te kraken maar helaas was dit niet het geval.

Uw verslaggever (CdS) leek wél met voordeel uit de opening te komen maar nadat zijn tegenstander een paar keer de enige zet vond was ook hier niet veel meer van over. In een eindspel waarin het zwarte loperpaar de overhand dreigde te krijgen kon nog bijtijds aan de noodrem getrokken worden.

Gezien de openingsbehandeling van Christiaan hadden we achteraf gezien toch beter wél kunnen ingaan op het voorstel om hun tweede bordspeler tegenover hem te zetten en dus de voorzitter vrijaf te geven. Nu haalde deze een systeempje uit de kast waar onze man een hekel aan heeft en er ontstond al snel een eindspel dat wit geen enkel winstperspectief had. De witte isolani op d4 werd vakkundig geblokkeerd en de zwarte stukken kwamen steeds actiever te staan. Maar Christiaan kan gelukkig wél een potje verdedigen en uiteindelijk zat er een afwikkeling naar een toreneindspel in waarin zwart met het oog op de stand geen winstpoging meer deed, 4½-3½.

 

Oud Zuylen                       -        Witte Paard 1                             4½-3½

 

Jaap v/d Tuuk         2168   -        Chris de Saegher     2187              ½-½

Dirk Floor               2180    -        n.o.                                            1-0 (r)      

Ed van Eeden          2082   -        Christiaan Molenaar  2025              ½-½

Wilbert Surewaard    2040   -        Jan Brink                1970              ½-½

Frans Sanijs            1963   -        Paul van Haastert     2055               0-1

Carol Peter Gouw     1926   -        Jan Rot                  1889              ½-½

Huib Olij                 1942   -        Jaap de Berg           1855              ½-½

Wout van Veen        1880   -        André Meester         1731               1-0