Archief 2011-2012 (artikelen)

Opnieuw teleurstellend resultaat van het 2e tegen KC/ChessCool 2.

 

Hoewel het ‘nergens meer om ging’ – Assendelft kon het kampioenschap praktisch niet meer ontgaan en degradatie behoefden we ook niet meer te vrezen (drie keer ‘meer’, kan dat niet wat minder?) – had ik me de uitslag van de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen toch anders voorgesteld.

Onterecht waarschijnlijk want eigenlijk had KC/ChessCool 2 een matchpunt meer dan wij. Maar competitieleider Aart Strik heeft hen 2 matchpunten straf opgelegd wegens niet opkomen, nota bene in een thuiswedstrijd, op 17 februari. Hierover is, vertelde mij een van hun spelers, het laatste woord nog niet gesproken. Zij zouden in gezamenlijk overleg een andere datum zijn overeengekomen.

 

‘ChessCool is een jeugdschaakclub’, zo meldt de website. Tot hun leden behoren o.a. David Klein (rating 2407), die het momenteel verrassend doet in de strijd om het Europees kampioenschap in Plovdiv, en ons ex-lid Yorick ten Hagen (2183), inmiddels bijna 21 jaar oud en spelend aan bord 2 of 3 van Kennemer Comdinatie 2 in de 1e klasse KNSB.

Maar behalve meer dan 70 jeugdleden zijn er ook ruim 20 seniorleden die zorgen voor kader, mentorschap en tegenstand in de interne competitie. In de NHSB-competitie speelt de club samen met Bloemendaal, Heemstede en Het Spaarne onder de naam Kennemer Combinatie.

 

KC/ChessCool 2 bleek, nadat pas omstreeks kwart over acht alle spelers waren gearriveerd, voor het grootste deel uit senioren te bestaan. De borden 5, 7 en 8 waren gereserveerd voor de jeugdige (respectievelijk 14, 12 en 12 jaar) talenten.

 

Nadat er zo’n anderhalf uur weinig schokkends gebeurde – uitgezonderd een minpion van Leendert waarvoor hij wel compensatie had was overal de materiaalverhouding nog in evenwicht – bleek Robin plotseling na het verloren gaan van een te snel opgerukte d-pion ook nog een driest naar d3 ge- dan wel vergaloppeerd paard te moeten verliezen door een penning en een ongedekte toren op d8.

Piet van Tellingen speelde met zijn gehate kleur zwart tegen een van de 12-jarigen een solide partij, tot hij werd verrast door een schijnoffer van een toren op f7. Maar gelukkig zag hij nog een redding en belandde in een eindspel met ieder dame + vier pionnen, waarin hij even later een pion won om die vervolgens weer te verspelen. Wie zou het remiseaanbod doen?

Leendert had met zijn ruimtelijk overwicht niet meer kunnen bewerkstelligen dan het terugwinnen van de pion en hier werd wel snel daarna het punt gedeeld.

 

Aan het topbord – waaraan ik wegens drie maal invallen in ons 1e niet meer mocht zitten – deed André het secuur. Na al een pion te hebben veroverd belaagde hij de witte veste met twee zwarte paarden. Dat resulteerde in kwaliteitswinst en daarop capituleerde zijn tegenstander meteen.

Onze voorsprong werd snel tenietgedaan want even later besloot Robin de ongelijke strijd te staken.

En het werd nog erger. Piet Zegers had in redelijke stelling iets over het hoofd gezien en kwam via een lelijke penning in een verloren pionneneindspel terecht. Ook Hans hield het niet droog toen een wit paard op b7 de basis onder zijn pionnen op de damevleugel wegsloeg (1½-3½).

 

Zo werd even na tienen duidelijk dat we op een nederlaag afstevenden.

Op het bord van Piet van Tellingen bleek na een poosje damegechuif remise toch het onvermijdelijke resultaat. Paul zag pion na pion verdwijnen en werd door de tweede 12-jarige toen deze nog 30 seconden over had vakkundig matgezet.

Net daarvoor was Roland, via een dubbelaanval op twee pionnen, met zijn dame de tot dan toe goed verdedigde veste van zijn tegenstander binnengedrongen en met steun van een goed gepositioneerd paard was de zaak toen snel bekeken (3-5).

 

Door deze nederlaag is Het Witte Paard 2 afgezakt naar de 5e plaats in 3D. Ik had aan het begin van het seizoen toch een hogere plek verwacht. Misschien wel promotie?

 

Het Witte Paard 2

KC/ChessCool 2

1

Andre Meester1815

7037591

 

1-0

7786867

 

-

Ad Gorissen

1-0

7889288

 

-

Wiroon Sortsritip1517

4

Piet Zegers1669

7527113

 

0-1

7366447

 

-

Robin Schutter1587

6

Leendert Saarloos1677

7970182

 

½-½

7910793

1399

8361738

1083

8

Paul Groot

-

Edwyn Mesman

0-1

 

1493