Archief 2011-2012 (artikelen)

Tweemaal prijs in laatste Grand Prix toernooi.

 

Nadat de twee voorafgaande NHSB Grand Prix toernooien geen prijzen hadden opgeleverd slaagden bij de afsluitende GP Haarlem gelukkig nog 2 Witte Paarders erin een beker te winnen!

Bij de GP Deen in Hoorn (zondag 29 april) waren alleen Bob en Joerie van de partij.

Met scores van respectievelijk 2½ uit 7 in groep 4 en 3 uit 7 in groep 5 moesten zij ditmaal genoegen nemen met een plaats in het ‘rechter rijtje’.

Het traditionele Medi-Ma toernooi op Hemelvaartsdag in Purmerend telde 12 groepen en namens Het Witte Paard een viertal regelmatige Grand Prix bezoekers.

Hajo mocht als hoogstgeplaatste in groep 3 van zich afbijten en deed dat met 3½ uit 7 (5e plaats) verdienstelijk. Vooral de zege op de 2e prijswinnaar mocht er wezen!

In groep 5 kreeg Bob zoals gewoonlijk weer heel wat mooie stellingen maar zijn score van 4 uit 7 (gedeeld 3e t/m 5e) was net niet genoeg voor een prijs want de traditionele blundertjes werden nu nét gemaakt in de partijen die voor het onderling resultaat van belang waren.

Joerie (2½ uit 7) en Mo (2 uit 7) zaten gebroederlijk in groep 6 en zij staken hun energie vooral in het onderlinge duel dat na lange strijd in een dame-eindspel beslist werd. Al wist Mo in één van de laatste ronden nog wél heel mooi de koploper te vloeren en ontsnapte Joerie ergens met een minstens zo mooie patwending!

De GP Haarlem (11 groepen) stond voor zondag 3 juni op het programma en werd evenals vorig jaar in Driehuis gespeeld.

Hajo moest het ditmaal zelfs als ratinglaagste in groep 2 opnemen en daarin wordt het kleinste foutje vaak al genadeloos afgestraft. Het was voor hem dan ook voornamelijk een goede leerschool en hij had zeker meer verdiend dan het halfje dat hij met een mooi eeuwig schaakmechanisme binnenhaalde.

Bob kende in groep 4 een wisselvallige start: verlies vanuit gewonnen stelling en winst vanuit verloren stelling! Daarna kwam de motor goed op gang en miste hij op een haar na de eerste prijs doordat in de voorlaatste partij een technisch goed gepeeld toreneindspel door één onnauwkeurigheid in remise verzandde. Maar ongedeeld 2e met 4½ uit 7 (incl. zege op de groepswinnaar) is natuurlijk ook een mooi resultaat!

Joerie startte in groep 5 voortvarend met 1½ uit 2 maar verviel daarna helaas weer in slordig en snel spel. Pas in de slotpartij kwam het volgende punt binnen.

Tenslotte onze uitblinker Mo. Dat hij zich in groep 6 zou revancheren voor zijn vorige toernooi was te verwachten, niet dat hij dit met 7 uit 7 zou doen. Een staaltje van goed gemotiveerd en geconcentreerd achter het bord zitten. Vooral de partij waarin hij vrijwillig zijn dame liet pennen om vervolgens de tegenstander met mat op de onderste rij te verrassen blijft in ons geheugen gegrift staan!