Archief 2012-2013 (artikelen)

Snelschaak kampioenschap 2013 spannend tot de laatste ronde

Het snelschaakkampioenschap was dit jaar een spannende aangelegenheid! Van de 13 deelnemers waren er 4 die als "echte kanshebber" gerekend mochten worden: Paul van Haastert, de kampioen van de laatste jaren en natuurlijk Chris de Saegher. Daarnaast deden dit jaar ook Alexander Kretschmar en -terugkomend lid - Bryan Wijk mee.

Van Alexander is bekend dat hij zich in vrijwel iedere partij oefent in het snelschaken door altijd in tijdnood te komen. Bryan Wijk wint het ene rapid-toernooi na het andere en is inmiddels een sterke schaker geworden.

Waarmee natuurlijk niet gezegd wil zijn dat de overige 9 deelnemers allen bij voorbaat kansloos waren! Enkele namen:

Jan Brink en Jan Rot, beiden sterke schakers, maar gezien de geschiedenis iets minder succesvol in het snelschaakdomein.

En Robin Mandersloot als wellicht verrassende outsider (in de externe competitie 7 uit 7!) met een steeds sterker wordend taktisch talent. En wat te denken van Roland van Soest, de man die altijd "tot het gaatje gaat". Kortom, alles was mogelijk.

Paul van Haastert moest al bij de vijfde ronde afhaken. Enkele mindere partijen maakten hem kansloos voor de titel. Bryan volgde tot ronde 8 op één punt van Alexander, maar moest toen toch afhaken.

Uiteindelijk waren het Alexander en Chris die bij het ingaan van de laatste ronde in hun onderlinge partij (en met een half punt verschil in het voordeel van Alexander) uit moesten maken wie zich de snelschaakkampioen van 2013 mocht noemen. Chris moest dus winnen - en dat lukte niet. Met een remise werd Alexander winnaar! Proficiat.

Klik hier voor het complete resultaat en de kruistabel