Archief 2012-2013 (artikelen)

Bekerteam moet genoegen nemen met troostprijs

Afgelopen zaterdag stond in Velserbroek de eindstrijd van de NHSB Bekercompetitie op het programma. Allereerst de halve finale waarin we het mochten opnemen tegen het rond kopman Helder opgebouwde keurkorps van Aartswoud. 

Afgezien van mijn eigen partij, waarin ik met zwart tegen een betonopstelling allereerst maar eens wat ‘spel’ moest zien te creëren, kwamen we voor Witte Paard begrippen prima uit de opening. Helaas wist alleen Jan Brink daar munt uit te slaan.

 

 

In een Stonewall maakte hij mooi gebruik van de mogelijkheden langs de voor wit verzwakte diagonaal g1-a7. Yorick had wat pionnen er tegenaan gegooid om snel wat lijnen open te gooien richting de zwarte koning waar wellicht een rustiger aanpak minstens zo effectief was geweest. Nu stokte op zeker moment zijn initiatief en begon het materiële deficit te gelden. En bij Bryan bleek een geïsoleerde dubbelpion van zijn tegenstander ineens een enorme kracht te vormen in combinatie met de naast gelegen open lijn. Uw verslaggever (CdS) had inmiddels nog wel de nodige aanknopingspunten weten te vinden maar tot overmaat van ramp wikkelde hij onder druk van de klok af naar een pionneneindspel dat met een tijdelijke pluspion zelfs verloren bleek. Al moet gezegd worden dat dit ook een gevolg was van het taai verdedigen van de witspeler. Einde aspiraties en geen apotheose tegen Krommenie.

Witte Paard                                     -            Aartswoud                                          1 – 3

Chris de Saegher (2225)                     -            Wilco v/d Gracht (2022)                         0 – 1

Yorick ten Hagen (2148)                     -            Marc Helder (2151)                               0 – 1

Jan Brink (2008)                                 -            Rob v/d Heuvel (1940)                           1 – 0

Bryan Wijk (1823)                               -            Tobias Hendriks (1850)                         0 – 1

De wedstrijd om de 3e en 4e plaats leverde in ieder geval eerherstel op. Wat heet,

de jonge honden van Santpoort werd zelfs geen enkel halfje gegund! Chris en Bryan wonnen in een vlot geleide koningsaanval en Yorick voerde een vanuit de opening verkregen eindspelvoordeeltje strak naar winst. Jan leek op zeker moment geen enkel voordeeltje te hebben maar aangezien de strijd in de grote finale de nodige tijd vergde ging hij er ook nog maar eens goed voor zitten. Op subtiele wijze toonde hij de kracht van de loper t.o.v. het paard aan in een eindspel met pionnen op beide vleugels.

Santpoort                                      -            Witte Paard                                   0 – 4

Dave Looijer (2030)                          -            Chris de Saegher (2225)                   0 – 1 Klik voor partij

Hans Kors (2008)                            -            Yorick ten Hagen (2148)                   0 – 1

Nathalie v/d Lende (1901)                 -            Jan Brink (2008)                              0 – 1

Sjoerd Haver (1837)                         -            Bryan Wijk (1823)                            0 – 1