Archief 2013-2014 (artikelen)

Grand Prix succes in Santpoort en Heiloo

Nadat we in de GP Castricum genoegen hadden moeten nemen met bescheiden klasseringen voor Bob, Joerie en Marnix heeft de Witte Paard afvaardiging in de laatste 2 Grand Prix toernooien zich weer van zijn beste kant laten zien!

Vooral afgelopen zondag in Heiloo met driemaal een 2e prijs en twee eervolle 4e plaatsen.

In Driehuis/Santpoort (zondag 23 maart) waren er onder de 80 deelnemers maar twee Witte Paarders. Daarbij Marijn Bakkum die zijn toernooidebuut mocht maken, meteen maar in groep 6 aangezien hij op de clubavond natuurlijk al de ene na de andere tegenstander het nakijken gaf. Het niveau bleek hierin toch van een iets zwaarder kaliber maar met een score van 4 punten draaide Marijn prima mee en als hij in de slotronde op de juiste manier afgewikkeld had naar een gewonnen pionneneindspel was hem ook nog een beker toegekomen! Marnix was met een score van 6½ uit 7 heer en meester in groep 8 en sleepte zo natuurlijk de eerste prijs in de wacht!

In Heiloo waren er maar liefst 13 groepen en daarbij kwam Bob net in groep 2 terecht. Als favoriet leek hij daarin op de eindzege af te gaan maar een nederlaag in de slotronde tegen de talentvolle NHSB Meisjes D-kampioene Robin Duson wierp hem terug naar plek 2.

Joerie had in groep 4 vooral in zijn witpartijen succes en de kenners van Het Witte Paard zullen dan wel weten met welk openingssysteempje dat is!? Met een score van 4 uit 7 werd het uiteindelijk weer eens een gedeelde 3e/4e plaats en zoals jullie misschien ook wel weten pakt het onderling resultaat dan meestal niet in Joerie's voordeel uit.

Marnix was natuurlijk weer wat hoger ingedeeld maar wist met 3½ uit 7 in groep 6 prima van zich af te bijten!

In groep 9 wist Teun zich na een vroegtijdig puntverlies heel fraai naar 5½ punt en de gedeelde 1e plaats te spelen. Dat hij uiteindelijk de loting om de grootste beker verloor heeft de pret hopelijk niet mogen drukken al zou bij exact gelijk eindigen een snelschaakpartijtje natuurlijk een fraaiere oplossing zijn.

Tenslotte Sander die in groep 11 zijn eerste stappen in het toernooischaak mocht zetten. Na een stroeve start zag hij gelukkig al snel in dat er op dit niveau geen zekerheden bestaan en dat je op allerlei manieren aan je punten kunt komen. Grote materiële voorsprong wordt soms net zo makkelijk weer uit handen gegeven en menig partij eindigt met pat. Aldus had Sander na 6 ronden maar liefst 4½ punt bij elkaar gespeeld en in de slotpartij leek hij vanuit verloren positie ten tweeden male met pat te ontsnappen. Helaas oordeelde de tafelleider anders vanwege een eerder uitgestoken hand ten teken van overgave. Dat was zoals wel vaker bij de jeugd voorkomt echter gebaseerd op een vermeend mat waar het dat dus niet was zoals toeschouwer Edwin v/d Meer terecht opmerkte. Dat de partij daarna dus gewoon uitgespeeld is (met pat als slotstelling) deed voor de wedstrijdleiding echter niet meer terzake?! Gelukkig had dit alles geen invloed op de eindklassering en Sander's 4½ punt bleek voldoende voor de 2e prijs!

Ook bij de prijsvraag waren we succesvol.Vooral het eerste schaakprobleem was een hersenkraker maar gelukkig had Albert de Wit via zijn tablet de sleutelzet opgespoord waarna uw verslaggever de diverse matvarianten verder kon uitwerken. Zo komt zijn schaakennis ook bij een jeugdtoernooi nog eens van pas! Er was ook nog een vraag over het totaal aantal leden dat organiserende vereniging Oppositie sinds haar oprichting gehad heeft en dat wisten vooral Bob en Joerie heel goed in te schatten. Met de goed overgenomen antwoorden op de schaakvragen mochten zij naar voren komen om een boekenbon in ontvangst te nemen.