Archief 2013-2014 (artikelen)

Mooie opkomst bij laatste Grand Prix toernooi

Namens de Witte Paard jeugd waren we op Hemelvaartsdag met maar liefst 7 man vertegenwoordigd op het Medi-Ma Toernooi in Purmerend.

Om te beginnen in groep 2 waar Bob de Wit via 5 overwinningen, 1 remise en 1 nederlaag de eerste prijs voor zich opeiste, heel knap dus! Hajo Bons draaide in deze sterke groep ook lekker mee (4 uit 7) en wat zou het leuk geweest zijn als hij tegen de uiteindelijke nummer 2 wel erin geslaagd was zijn scherp opgezette partij met een koningsaanval te bekronen. Dan zouden we afgezien van de minst gewenste 8e plaats alle posities ingenomen hebben! Uiteraard, zouden we bijna zeggen, een eervolle 4e plek (de zoveelste!) voor Joerie van der Meer in groep 4. Hij scoorde 4 punten waarbij het vooral met de witte stukken en het damelopersysteempje goed liep.

Geen zilveren plek dus maar wel een fraaie 3e plaats voor Teun Holtman in groep 6. Goed geconcentreerd spelend, vaak tot in het verre eindspel kwam hij net als twee anderen op 5 punten uit. Marnix Dusebout was wat minder op dreef en behaalde slechts één overwinning maar voor hem was het ook al het negende(!) Grand Prix toernooi waardoor hij in ieder geval de gouden toernooitijgermedaille tegemoet kan zien.

In groep 7 scoorde Youri Honig (5e met 3 uit 7) ook vooral in zijn witpartijen dankzij een uitgedokterd eigen openingsvariantje, zeg maar een koningsloperaanval als variant op het Herdersmat, maar met de dame achter de loper geposteerd. Meermalen ging de pion op f7 er razendsnel af maar dezelfde opzet met zwart en dus een tempo minder was weer een ander verhaal. Via een paardvork kan de gevaarlijke aanvalsloper dan makkelijker geruild worden.

Sander Worm trof na zijn succes in Heiloo ditmaal natuurlijk wat sterkere tegenstand al was ook in de negende van de twaalf groepen het aantal partijen dat in pat eindigde nog opvallend hoog. Zo ook bij Sander al zat hij daarbij gelukkig nog wel een keer aan de goede kant van het bord. Met 2½ punt eindigde hij op de 6e plaats.

Zo, met ook de laatste clubavond inmiddels achter de rug in de vakantie allemaal lekker genieten en ontspannen en energie verzamelen voor het nieuwe schaakseizoen!