Blundervirus nog niet uitgebannen
Om niet in een negatieve spiraal te geraken konden we ons tegen de veteranen van Caïssa 4 eigenlijk geen nieuwe uitglijder veroorloven. En daarbij zou kopman en schrijver dezes (CdS) toch een voorbeeld moeten stellen. Maar binnen een uur produceerde hij een blunder waar zelfs een beginnend jeugdspeler zich voor zou mogen schamen!
En dat op een moment dat zijn speculatieve openingsvariant zich alsnog leek te gaan uitbetalen nadat de zwartspeler aanvankelijk de juiste verdediging had gevoerd maar in zijn enthousiasme de b-pion een vakje teveel naar voren had geschoven. Dat maakte een dodelijke witte batterij van dame en loper tegen de op g6 vertoevende zwarte koning mogelijk waartegen alleen nog een schaakje der wrake voorhanden was. Nietsvermoedend sloeg ik een en prise staande loper op h2 in de veronderstelling dat zwart alleen nog een paardzet had om het mat op g5 tegen te gaan. Die was er ook maar ipv naar e4 huppelde het vrolijk naar g4 met dubbele aanval op koning en dame! Om er in de analyse vervolgens achter te komen dat een simpel f2-f3 zwart in onoverkomelijke moeilijkheden gebracht zou hebben (*). Na een blunder van zulk formaat verlaat je normaal gesproken dan zo snel mogelijk de arena maar ja, je bent teamleider en moet dan vooral de hoop blijven uitstralen op een ommekeer aan de overige borden. In deze fase van de wedstrijd bij ons altijd een beetje tegen beter weten in gezien ons beperkte arsenaal aan fatsoenlijke openingsvarianten. Mag ik dat nu eigenlijk wel zeggen, ja dat mag ik zeggen!
Maar onze topscorer Bryan bracht al snel licht in de duisternis. Een aarzeling van wit's kant had hem naast een prettig initiatief op de damevleugel ook een gezonde pluspion opgeleverd en via een fraai uitgevoerde paardentango wist hij ook nog eens een kwaliteit buit te maken. Wie stopt onze man nog af en wordt het niet tijd voor bord 1?!
De vormcrisis van Paul wat de competitie betreft is nog niet voorbij. Zijn privé-variantje tegen het Frans had ditmaal niet veel opgeleverd maar het eindspel leek houdbaar. Maar een ongelukkige positionering van koning en paard werd hem alsnog fataal.
Vervolgens een enorme meevaller bij Robin. In een dame-eindspel moest hij in eerste instantie in de verdediging maar kon op zeker moment een afwikkeling naar een pionneneindspel forceren wat zijn jeugdige tegenstander waarschijnlijk niet helemaal goed ingeschat had. De deur naar de koningsvleugelpionnen kon dicht worden gehouden waarna een elementair gewonnen eindspel van 3 tegen 2 resteerde. Wat onze man op zijn beurt ook niet helemaal optimaal behandelde maar een driehoekje met de koning bracht wit alsnog op het verkeerde pad!
En Christiaan leek een cadeautje van zijn tegenstander in de vorm van een loper ook in dankbaarheid te aanvaarden.Vlak na de tijdcontrole vergat hij echter helaas tijdig zijn paard vrij te spelen waarna de winst verkeken was.
Jaap had veel energie moeten gebruiken om zich uit zijn enigszins gedrongen positie te bevrijden en kon zowaar op een vrijpion bogen. Maar met het oog op de resterende 2 borden mocht hij remise overeenkomen.
Want Jan had dan weliswaar onverwachts zijn dame moeten geven maar had daar wel een toren en twee lichte stukken voor. En Alexander was goede zetten blijven produceren om zijn pluspion en positioneel voordeel te consolideren en zou dat na de tijdcontrole in klinkende munt omzetten, toch?! Helaas, de verdediging van Jan werd uiteindelijk toch aan gort geslagen door een vrije e-pion en Alexander ruilde iets te vroeg de dames waarna het verschil in activiteit tussen de torens voor de zwartspeler net genoeg was om de belangrijkste pionnen te elimineren.
En als u goed geteld heeft komt u tot 3½ bordpunt voor de onzen en moet dit matchpuntloze intermezzo snel doorbroken worden!
Caïssa 4 - Witte Paard 1 4½ - 3½
(Roel van Duijn 2019 - Chris de Saegher 2149 1 - 0, Stef van Haaren 2049 - Bryan Wijk 2056 0 - 1, Rob Bödicker 1946 - Alexander Kretzschmar ½ - ½, Bert Westera 1972 - Jan Brink 1873 1 - 0, Evert Straat 2018 - Paul van Haastert 1975 1 - 0, Aad Roemersma 1959 - Christiaan Molenaar 1935 ½ - ½, René Pijlman 1862 - Jaap de Berg 1778 ½ - ½, Maarten Hoeneveld 1699 - Robin Mandersloot 1724 0 - 1)
(*) Het siliconenmonster blijkt weer eens onverbiddelijk, ook f3 zou de witte stelling niet gered hebben. Een ogenschijnlijk dodelijke penning op de zwarte dame kan met een verrassende tegenzet opgeheven worden. In de analyse dus aan beide spelers ontgaan maar in de partij waarschijnlijk door de zwartspeler wel gevonden. Een doekje voor het bloeden al blijft de ontevredenheid over de veel te haastig uitgevoerde voorafgaande zettenreeks en de ellende die dat met zich meebracht (1.e4,e6 2.d4,d5 3.Pd2,c5 4.Pgf3,cxd4 5.exd5,Dxd5 6.Lc4,Dd6 7.0-0,Pc6?! 8.Pb3,Pf6 9.Pbxd4,Pxd4 10.Pxd4,a6 11.Te1,Dc7 12.Lb3,Ld6 13.Pf5,Lxh2+ 14.Kh1,0-0 15.Pxg7,Td8! (een essentiële tussenzet die Duchene in het afgelopen NOVA-toernooi tegen mij achterwege liet) 16.Df3,Kxg7 17.Lh6+,Kg6 18.g3?!,b5 19.De3? (Lf4 houdt de zaak nog enigszins speelbaar) Lb7+ 20.Kxh2?? (20.f3,Dxg3 21.Tg1,Lxg1 22.Txg1,Td1!) Pg4+ 0 - 1)