Eerste team kan koploper niet verontrusten
In de derde ronde van de NHSB Promotieklasse heeft ook Witte Paard 1 Magnus/Anna Paulowna geen halt kunnen toeroepen. Aan de topborden werd de altijd inspirerende aanwezigheid van Alexander node gemist en sloegen de gasten juist daar hun slag. Al kwam een en ander zeker niet zonder slag of stoot tot stand.
Bijvoorbeeld bij Bryan die voor de verandering eens op een tijdvoordeel kon bogen aangezien het nu niet hemzelf betrof met te laat komen maar zijn tegenstander. En die dan vervolgens ook al snel bestoken met een kansrijk ogend stukoffer. En dan Christiaan, die met zijn geliefde maar niet altijd even geslaagde 1.f4 vorige week in Hoogeveen grootmeester Harmen Jonkman nog op remise had gehouden! En bij schrijver dezes was het inmiddels al weer een jaar geleden dat hij zijn laatste externe potje verloor. Met dat allemaal in het achterhoofd waren de ontwikkelingen aan de lagere borden toch in ieder geval hoopgevend.
Te beginnen met een correcte remise van Rob. Kreeg opnieuw de Ragozin op het bord en ditmaal was daar wel de controle over e4 en de druk op pion c3 die wit noopten tot snelle afbraakmaatregelen.
Jan Brink koos tegen een Reti-opstelling nu eens niet een Stonewall maar plaatste zijn loper op f5 (het omgekeerde Londen-systeem ook wel de 'New Yorker' genaamd). Al snel ontstond er een eindspel met alleen zware stukken waarin Jan geen problemen had om zijn enige zwakte op d5 te verdedigen.
Problemen waren er helaas wel voor Robin die na het verliezen (of offeren?!) van zijn a-pion 'all-in' op de koningsvleugel moest gaan. Zijn tegenstander ving alle dreigingen vakkundig op en plaatste op het juiste moment een tegencounter.
Maar daar was dan gelukkig ook de wederopstanding van Roland die wel raad wist met een Philidor met exd4. Dameruil verlichtte de witte druk niet echt en de zwarte damevleugelpionnen lagen voor het oprapen. Voor de vorm overlegde Roland na een remiseaanbod van zijn tegenstander nog wel even met de teamleider maar toen die hem enigszins geagiteerd "Doorspelen!" toebitste rolde er de ene na de andere krachtzet uit zijn vingers.
Paul kon zich de juiste bestrijdingswijze in een zijvariant van het Frans niet meer herinneren en zag zich al snel gedwongen tot een afwikkeling naar een eindspel met een optisch minnetje. Niet bepaald zijn favoriete bezigheid maar hij gaf ditmaal geen krimp. Helaas zou dat de enige score in de bovenste helft blijven.
Ondergetekende overzag na de opening een afwikkeling die wit een gedekte vrijpion opleverde maar ging met controle in het centrum en een aanzienlijke tijdsvoorsprong de beslissende fase in en had ook nog eens een sterk paard op c4. Maar een ondoordachte ruil van de zogenaamde slechte loper leverde direct een ondermijning van dat steunpunt op waarna pionverlies al niet meer te vermijden was. Met nog een paar mindere zetten werd dat tot overmaat van ramp ook nog eens stukverlies.
Bryan's initiatief was inmiddels in de kiem gesmoord door dameruil en zijn 3 pionnen waren in het resterende eindspel niet ver genoeg opgerukt om tegenwicht te bieden aan het sterk geposteerde extra paard van wit.
En tenslotte Christiaan die door een gemist tactisch grapje lange tijd tegen kwaliteitsachterstand aan had moeten kijken. Wist met de nodige complicaties nog wel tegenstander Peelen tot het opsouperen van vrijwel al diens bedenktijd te dwingen maar die heeft wel vaker met dat bijltje gehakt. Gaf op tijd de kwal terug waarna ondanks de aanwezigheid van ongelijke lopers de zwarte vrijpionnen niet meer af te stoppen waren.
Witte Paard 1 - Magnus/Anna Paulowna 1 2½ - 5½
(Chris de Saegher 2145 - Enrico van Egmond 2126 0 - 1, Christiaan Molenaar 2109 - Piet Peelen 2317 0 - 1, Bryan Wijk 2010 - Warner de Weerd 2219 0 - 1, Paul van Haastert 1881 - Richard Bolster 1973 ½ - ½, Jan Brink 1825 - Wim Boom 2115 ½ - ½, Robin Mandersloot 1765 - David de Visser 1883 0 - 1, Rob van Praag 1714 - Siem Roet 1870 ½ - ½, Roland van Soest 1819 - Niels Wijntjes 1743 1 - 0)