Een rondje bekeren

Net als de laatste keer dat we op KNSB niveau mochten acteren werden we in de eerste bekerronde wederom gekoppeld aan De Waagtoren. Bij beide teams 2 man die er drie jaar geleden ook bij waren maar waar bij de Alkmaarders inmiddels een nieuwe troef in de vorm van oud-Witte Paarder Yong Hoon de Rover (inmiddels IM!) opdook moest er bij ons toch bijna het gehele spelersarsenaal worden afgegaan om een team op de been te brengen. De insteek was dan ook meer het veroveren van een incidentele scalp.

Dat heeft er aan de middenborden niet echt ingezeten. Bryan raakte met zijn dame al snel op een dwaalspoor (dacht hij dat hij tegen Piet speelde?!) en streed met een stuk minder nog lange tijd voor een verloren zaak. Jan liet zich met wit verrassen door de breekzet e5-e4 maar had die pion in ieder geval moeten nemen. Zijn pionnenstructuur lag sowieso aan diggelen en nu kwam daar ook nog eens een onaantastbare zwarte vrijpion op d3 bij. 

Robin heeft hier en daar toch wel wat kansjes laten liggen. Een (uit nood geboren?!) pionoffer leek hem een sterk veld voor zijn paard en een soort van blokkadestelling op te leveren maar dat bleek helaas toch een tijdelijke kwestie. De witte loper kon uiteindelijk gereanimeerd worden en in combinatie met een stel actieve torens werd dat de zwarte koning te machtig.

Tenslotte was er voor mij dan nog wel een succesje weggelegd. Ik had Yong Hoon kunnen verleiden tot een enigszins dubieus systeempje dat ik ooit in één van de jaarboeken van New in Chess behandeld had zien worden. En dat onder de beeldende titel "Sidestepping a bike to get hit by a truck!". Met een paard op g5 waarbij van zwart's kant hetzij f6 of h6 als verzwakkende pionzet niet kan uitblijven had ik natuurlijk meteen 'Harry' in actie moeten brengen maar in plaats daarvan verkoos ik met een getroebleerd geheugen een opmars met de f-pion. Zo verwerd de vrachtwagen al snel tot een rollator en werd mijn pionnencentrum onder vuur genomen. Gelukkig kreeg ik nog wel compensatie in de vorm van het loperpaar en met Yong Hoon al een tijdje onder de 1 minuut dacht ik in het eindspel zelfs nog even voor meer te kunnen gaan. Maar uiteindelijk moest ik het nog nauwkeurig spelen en via een tactisch grapje kon ik de actieve zwarte toren ruilen waarna de muziek definitief uit de stelling was verdwenen.

De Waagtoren - Witte Paard  3½ - ½

(Yong Hoon de Rover 2413 - Chris de Saegher 2131  ½ - ½, Frank van Tellingen 2244 - Bryan Wijk 2009   1 - 0, Frank Agter 2219 - Jan Rot 1809  1 - 0, Jos Vlaming 2122 - Robin Mandersloot 1768  1 - 0)