Overwinningsreeks Witte Paard K1 duurt voort

Na de valse start tegen Zuid-Oost United heeft ons vlaggenschip inmiddels een mooie serie uitslagen geproduceerd. In ronde 6 werd ook Woerden opzij gezet. Hun topborden brengen minstens zo veel kwaliteit mee als de onzen maar in het rechter rijtje sloeg de balans duidelijk in ons voordeel door.

De speler die het eerste punt binnenbracht had in eerste instantie de bus gemist en was zodoende ruim als laatste achter zijn bord gaan zitten. Maar Roland's koningsaanval liep als een trein toen hij zonder materiaal te hoeven offeren de volledige heerschappij over de g-lijn verkreeg. 

Bryan, ook niet helemaal op tijd, moest al snel een afwikkeling naar een eindspel toestaan waarin wit met zijn loperpaar de druk langzaamaan kon opvoeren. Toen een opstoot van het witte pionnencentrum niet geblokkeerd kon worden was de gelijkmaker daar.

Door een ouderwetse spektakelpartij van Paul kwamen we weer op voorsprong. Ik heb er niet veel van meegekregen maar de onderste rij slotcombinatie inclusief dameoffer zag er leuk uit.

Jan Brink leek na een geweigerd Morra-gambiet ook goed stukkenspel te hebben maar was opeens zijn dame kwijt. Kreeg daar uiteindelijk nog wel toren, loper en paard voor maar het zwarte pionnenoverwicht was te groot.

In de resterende partijen hadden wij het heft in handen en het moest gek lopen wilde daar niet een plusscore uit komen rollen. Maar rond de eerste tijdcontrole bleek de techniek van onze eerste twee bordspelers helaas toch enige haperingen te vertonen. Christiaan liet een ontsnapping toe naar een ongelijk lopereindspel en bij schrijver dezes bleek na één minder optimale zet een kleine kwaliteit in combinatie met een vrije d-pion niet voldoende om aan een onophoudelijke serie dameschaakjes te ontkomen.

Gelukkig lukte het Jaap wel om met een stuk meer zijn koning in veilige haven te loodsen. Dat leek er in eerste instantie toch ook niet zo eenvoudig uit te zien maar onze topscorer legt de laatste tijd opvallend veel precisie aan de dag, ook bij het uitvluggeren!

En toen was het aan Robin om de matchpunten veilig te stellen. Dat hij dit niet met een halfje wilde doen valt te begrijpen. Via een bekend openingsvalletje had hij een pion gewonnen en de knock-out leek al snel aanstaande. Maar de witspeler wist de zaak nog aardig te compliceren en met de ongelijke materiaalverhouding van twee torens tegen een dame en beiden een tochtige koning zou elk foutje fataal kunnen zijn. Gelukkig vond Robin met zijn dame uiteindelijk de juiste schaakjes om een matnet rond de witte koning te vlechten.

Witte Paard K1 - Woerden K1  5 - 3

(Christiaan Molenaar 2113 - Marcel Schroer 2025  ½-½, Chris de Saegher 2068 - Jelle Wiering 2036  ½-½, Bryan Wijk 2023 - Selman Ercan 2032  0-1, Paul van Haastert 1948 - Bas Jansen 1995  1-0, Jaap de Berg 1855 - Ed Oosterlaken 1935  1-0, Jan Brink 1931 - Henk de Heer 1783  0-1, Robin Mandersloot 1811 - Hans van Steijn 1827  1-0, Roland van Soest 1766 - Pia Sprong 1484  1-0)