Driemaal prijs in GP Zaanstad

Afgelopen zondag stond inmiddels alweer voor de 15e maal voor de Noord-Hollandse schaakjeugd in het Zaanlands Lyceum de Grand Prix Zaanstad op het programma. En ditmaal was Het Witte Paard gelukkig ook weer goed vertegenwoordigd met 5 deelnemers waarbij het voor vier van hun het eerste toernooi was. In totaal waren er 101 deelnemers verdeeld over 13 groepen.

Het hoogst ingedeeld was Thijs in groep 5. Ook al een tijdje geen toernooien meer gespeeld maar daar was in het begin weinig van te merken want hij kende een bliksemstart met 4 uit 4. In ronde 5 en 6 kwam er wat zand in de motor maar via een overwinning in de slotronde haalde hij de tweede prijs binnen!

Viggo zat in groep 8 en trof daarin allemaal tegenstanders die al één of meer GP's achter hun naam hadden staan. Desondanks was zijn plan om direct maar de hoofdprijs in de wacht te slepen. Dat werd echter in de eerste ronde al gedwarsboomd door de latere groepswinnaar die voor de rest een maatje te groot bleek. Door vier van de volgende vijf partijen te winnen kon een beker hem alleen nog ontgaan als hij in de slotronde van de nummer laatst zou verliezen. Na dameverlies leek dat ook te gebeuren maar Viggo vocht zich goed terug en bereikte zelfs nog het eindspel van koning + randpion tegen koning. Dat dit remise is als de tegenstander met zijn koning in de hoek blijft staan was wellicht nog een lichte teleurstelling maar de score van 4½ uit 7 bleek uiteindelijk voldoende voor de tweede prijs.

Romin leverde in groep 12 vijf prima partijen af maar slechts in twee daarvan wist hij zijn tegenstander ook daadwerkelijk mat te krijgen. De overige drie eindigden in pat en dat moet dus op de club nog een beetje extra geoefend worden. Helaas viel hij door twee nederlagen in de slotronden tegen zijn directe concurrenten net buiten de prijzen.

In groep 13 tenslotte twee Witte Paarders, Finnian en Indy en die moesten soms in lange partijen strijden voor hun punten. Het onderlinge duel in de voorlaatste ronde duurde tot aan de laatste seconden van de bedenktijd en daarin was Finnian net de gelukkige. Doordat hij in de slotpartij ook nog won kwam hij op een positieve score van 4 uit 7 uit. Een gedeelde derde plaats en gelukkig was er een extra beker voorhanden want het onderlinge duel was verloren gegaan. Indy kwam via één zege, twee remises en een gratis punt uit op de alleszins acceptabele score van 3 uit 7 en heeft vast heel wat geleerd om in haar volgende toernooi wellicht wel een gooi te doen naar de prijzen.

Door ziektes en andere ongemakken bij sommige vrijwilligers van de andere Zaanse schaakclubs kwam het sjouwwerk van tafels en stoelen bijna geheel voor rekening van onze club en in deze gaat veel dank uit naar Robin Mandersloot en Emil Aktas die tussen de ronden door het publiek ook nog wisten te vermaken met bloedstollende één minuut-partijtjes.