Oorwassing voor bekerteam

Onze optredens in de KNSB Bekercompetitie zijn de laatste jaren weinig succesvol. Steevast een pittige tegenstander in de kwalificatieronde waar de laatste twee maal (De Waagtoren thuis en uit) in ieder geval nog een eervol halfje uit het vuur werd gesleept (beide keren tegen hun hoogst gerate speler). In de uitwedstrijd tegen Magnus/Anna Paulowna was zelfs dat ons niet gegund en gingen we uiteindelijk gevieren onderuit.

Geheel kansloos was het echter nu ook weer niet en na de openingsfase zag het er zeker naar Witte Paard maatstaven helemaal nog niet zo gek uit. Al zou ik bij de kleurloting toch liever een zwarte pion getrokken hebben. Mijn tegenstander verslond zeeën van tijd na een vroegtijdige (maar wellicht premature) breekzet in het Oud-Indisch, Christiaan was na een Aljechin al snel in éen van de eindspelvarianten terecht gekomen en die hoeft zwart doorgaans niet zo te vrezen en voor Robin gold dat na een tam Damepionspel eveneens. Alleen André kreeg te maken met een naar eigen zeggen minder leuke aanpak van de Blackmar Diemer waarin je als witspeler niet het gewenste actieve stukkenspel krijgt.

Een goed uur later moest ik ervaren dat dezelfde breekzet van zwart's kant na een minder gelukkige witte damezet heel wat meer effect sorteerde. De paniekreactie in de vorm van een stukoffer kon helaas gemakkelijk opgevangen worden. Christiaan had inmiddels al zijn actieve stukken moeten ruilen en was opgescheept met een passieve toren die de resterende pionzwaktes nog wel kon dekken maar niet kon verhinderen dat de witte koning beslissend binnendrong. En bij Robin waren zelfs alle stukken verdwenen waarna wit in alle rust een allesbeslissende vrijpion op de koningsvleugel kon creëren. André had al enige tijd moeten opboksen tegen een machtig zwart loperpaar en hield het nog het langst vol maar ook hier stond de uitslag vast.

En zo kunnen we, om een clichee te gebruiken, ons al weer snel uitsluitend op competitiezaken richten!

Autovakmeester Schaap Mach - Witte Paard  4 - 0

(Warner de Weerd 2211 - Chris de Saegher 2138  1 - 0, Colin Stolwijk 2199 - Christiaan Molenaar 2100  1 - 0, Kevin Tan 2196 - André Meester 1863  1 - 0, Enrco van Egmond 2102 - Robin Mandersloot 1816  1 - 0)