KNSB-team luidt het kalenderjaar goed uit

Het was niet voor het eerst dat we in de decemberwedstrijd aan de goede kant van de score bleven. Kan me van de laatste jaren alleen een smadelijke nederlaag tegen Santpoort 2 herinneren maar voor de rest toch vooral zeges. Ditmaal moest Bergen eraan geloven, op papier toch niet een gemakkelijke tegenstander die in matchpunten gelijk met ons stond. Des te opmerkelijker dat onze overwinning ook nog eens groot uitviel!

Niettemin begon alles in rustig vaarwater met een remise bij Jaap. Ook in het Hollands bestaan er varianten waarin het spel snel kan vervlakken. Dat Jaap zich niet helemaal fit voelde mag natuurlijk als excuus worden opgevoerd.

Schrijver dezes had het plan opgevat om met de fiets te gaan, toch een enigszins gewaagde onderneming gezien de weersvoorspellingen. Maar een echte storm bleef uit en de enige regen viel tijdens de wedstrijd! In de partij zelf nam ik toch ook een risico door voor het eerst voor een wat ambitieuzere aanpak van de Caro-Kann te kiezen maar dat bleek juist net een variant welke mijn tegenstander niet ligt. Na bij een meerderheid op de damevleugel nog een zwarte pion buitgemaakt te hebben was de partij in hogere zin al uit, zeker toen zwart ook nog eens zijn enige troef in de vorm van een sterk geposteerd paard ruilde.

Bij het naspelen van de partij van Bryan kan ik een glimlach toch niet onderdrukken. Ook nu wist hij met zijn eigenzinnige openingsaanpak zijn tegenstander weer uit zijn comfortzone te halen en te verleiden tot een aantal kromme zetten. Het paard naar d1 om een dameaanval op b2 te pareren was al een teken aan de wand en het werd helemaal leuk toen wit zich g2-g4 meende te kunnen permitteren. Het zwarte paard moest terug van h5 naar g7 maar stond even later op g5 waarna wit kon kiezen tussen het verlies van een kwaliteit of de vitale h-pion. Hij koos voor het eerste maar toen Bryan op het punt stond om nieuwe zwaktes aan te boren gooide wit er zelfs een vol stuk tegenaan. Bryan was niet onder de indruk en kon de wanhoopsaanval koeltjes opvangen.

Robin kreeg in een soort van Blackmar Diemer te maken met een tegen pionoffer waarvan de theorie zegt dat het onduidelijk is. Snel aansturen op dameruil bleek een goede praktische beslissing want de witte lopers hadden in het eindspel de nodige aanknopingspunten. Onder andere een vastgelegde pion op h5 die zwart wellicht eerder toch op g5 had moeten ruilen. Om niet lijdzaam toe te moeten zien hoe de witte pionnenmeerderheid op de koningsvleugel zich in gang zou zetten offerde zwart een stuk aan de andere kant. Maar dat werd tegen de tijdcontrole node gemist bij de verdediging van de onderste rij.

Ondertussen had Jan Rot met enig kunst- en vliegwerk remise gemaakt. Om niet op de koningsvleugel onder de voet te worden gelopen had hij wit een vrije d-pion verschaft die in het vervolg ook alle aandacht op slorpte. Met als resultaat dat Jan's koning in ieder geval buiten schot bleef en toen het op zeker moment ook niet meer duidelijk was hoe de witte vrijpion verder naar de overkant te loodsen werd de vrede getekend.

Christiaan was weer eens terecht gekomen in een eindspelvariant van de Aljechin en heeft die inmiddels kennelijk zo goed in de vingers dat hij tegen de op papier sterkste tegenstander al snel een prettig stukkeninitiatief verkreeg. Beide partijen kregen een toren op de tweede resp. zevende rij maar die van Christiaan kon uiteindelijk ook daadwerkelijk oogsten.

Jan Brink leek aanvankelijk toch zeer verdacht te staan nadat er bij hem ook een Caro-Kann Doorschuifvariant op het gekomen was. Toen wit een paard op d6 plantte leek de weg voor de loper op b2 zich te openen maar Jan rokeerde vervolgens toch tegen de storm in en incasseerde even later maar al te graag een toren die door de in tijdnood zijnde witspeler in de aanbieding werd gedaan.

Tenslotte Paul van wiens partij ik heel weinig heb meegekregen. Het feit dat hij als laatste bezig was belooft doorgaans ook weinig goeds maar gelukkig konden we het als team ditmaal hebben!   

Bergen K1 - Witte Paard K1   2 - 6

(Dennis Mienis 2008 - Chris de Saegher 2139  0 - 1, Antonio Ballesteros 2080 - Christiaan Molenaar 2091  0 - 1, Richard Frans 1984 - Paul van Haastert 2036  1 - 0, Jan Keijsper 1917 - Bryan Wijk 2015  0 -1, Jacob de Boer 1896 - Jaap de Berg 1878  ½ - ½, Jasper Dekker 1814 - Jan Brink 1870  0 - 1, Albert Dekker 1806 - Robin Mandersloot 1794  0 - 1, Kees Kager 1804 - Jan Rot 1766  ½ - ½)