Diverse artikelen

Onze "oudjes" doen het nog best

 

Elk voorjaar wordt er, zowel in Hoorn als in Amsterdam, op 7 woensdagmiddagen een veteranentoernooi gehouden. In Hoorn het “kampioenschap voor lenteveteranen” van de NHSB, in Amsterdam het “Open veteranenkampioenschap” van de SGA.

Aan het NHSB-toernooi doen steevast een aantal Witte Paarders – ja, onze club telt nogal wat veteranen – mee. Dit jaar was het voor mij al de 19e keer. Sinds 10 jaar wordt dit toernooi in het Hoornse verpleegtehuis Lindendael gehouden en zo lang is ook Piet Zegers al van de partij. Verder zijn Joop Dragstra, Hans van Heems en Piet van Tellingen trouwe klanten. Laatstgenoemde liet dit jaar wegens verhuisperikelen verstek gaan.

In 2011 besloot Jan Brink ook maar eens mee te doen. En meteen met succes. Hij legde in groep A beslag op de eerste plaats, voor ons oud-lid Albert Bouma (tegenwoordig Oppositie) en Wim Nieland (De Waagtoren).

Vorig jaar kon Jan wegens familieomstandigheden niet deelnemen maar dit jaar was hij er weer bij.

En wederom lukte het hem om de A –groep te winnen! Bij het ingaan van de laatste ronde stond hij een half punt achter op Frans Vlugt (Volendam). Door zelf te winnen van Maarten de Haas (Heerhugowaard) en een nederlaag van zijn concurrent tegen Peter Holscher (Caïssa-Eenhoorn) kwam Jan met een half punt voorsprong (5½ uit 7) over de finish. En dat als oudste van de 20 deelnemers in groep A! Peter Holscher (kampioen in 2008 en 2009) werd 2e, Frans Vlugt (kampioen in 2004) 3e.

Zelf begon ik – ook in groep A – het toernooi goed met 3½ uit 5 maar door nederlagen in de 6e (tegen Jan Brink) en 7e ronde viel ik terug in de middenmoot.

In groep B kwam Piet Zegers na een droevige start toch nog uit op 4 punten en in groep C behaalden Joop Dragstra en Hans van Heems nog een halfje meer. Eerstgenoemde ging bij het ingaan van de laatste ronde gedeeld aan kop maar liet zich in kansrijke stelling mat zetten.

Het Open veteranenkampioenschap van de SGA ging een week later – op 13 maart – van start en eindigde op 23 april.

Op de zaterdag daarvoor, In de auto van Jan Brink, op de terugweg uit Hoogwoud, waar de gezamenlijke laatste ronde van de Promotieklasse NHSB had plaatsgevonden, vertelde Paul van Haastert me dat hij meespeelde in dat toernooi. En het verging hem niet slecht. Evenals Jan Brink stond hij met nog één ronde te gaan een half punt achter, op twee koplopers, Aran Köhler (VAS) en Bram van Dijk (Fischer Z).

In de 7e ronde wist Paul met wit van laatstgenoemde te winnen (in de 2e ronde had hij tegen Köhler zijn enige nederlaag geleden) terwijl eerstgenoemde niet verder kwam dan remise.

Zo eindigden Paul en Aran Köhler gelijk bovenaan met 5½ uit 7. Anders dan in het NHSB-toernooi besliste niet het onderlinge resultaat maar moesten er twee snelschaakpartijen worden gespeeld. Hierin toonde de FIDE-meester (rating 2224 tegen Paul 1939) zich met 2-0 de sterkste.

Paul dus eervol 2e.