Witte Paard 1 blijft behouden voor Promotieklasse

Ongeacht wat er beslist wordt ten aanzien van de 4e klasse KNSB mag ons eerste team zijn wedstrijden voorlopig nog gewoon op de zaterdag blijven spelen. De ingrediënten voor een mogelijk rampscenario waren wel degelijk aanwezig toen Krommenie al vrij vlot op de voor hun benodigde 5½ bordpunten kwam. En wij in het zicht van de haven toch nog een verdiend matchpunt aan onze neus voorbij zagen gaan.

Maar in tegenstelling tot vorig jaar kenden de voor ons van belang zijnde wedstrijden in de 3e klasse KNSB ditmaal wel een gunstig resultaat. Naast HWP Haarlem 2 wist ook De Wijker Toren 2 zich nog te redden zodat het aantal degradanten uit de Promotieklasse zelfs tot twee beperkt bleef.

Maar in de wedstrijd tegen het nog om de titel strijdende Kennemer Combinatie 3 zag het er dus lange tijd naar uit dat we het op eigen kracht af konden doen. Zeker aan de topborden al snel na de opening perspectiefrijke stellingen en tegenstanders die in de denktank moesten. Zelf had ik een stelling vanuit de Caro-Kann op het bord die nu niet direct aanknopingspunten geeft ("welke variant geeft dat dan wel?!" hoor ik u denken) maar mijn tegenstander was zijn reputatie getrouw met enige vertraging gearriveerd dus ook daar lagen mogelijkheden. Aan de lage borden zag het er overigens ook niet zo slecht uit, zeker voor de zwartspelers. Roland en Rob moesten weer tegen een flink ratingverschil opboksen, deden dat met een privé-variantje tegen het Siciliaans (Rob met het 'koffiehuis' b4 en Roland met het doorgaans hard te kraken Lb5) maar moesten gaandeweg het initiatief toch aan hun tegenstanders overlaten.

Het eerste punt was evenwel voor ons toen ik via een kleine combinatie een pionnetje won. Met snel spel probeerde mijn tegenstander de nodige tegenactiviteit te ontwikkelen maar dat bleek als een boemerang te werken. Lang konden we van de voorsprong echter niet genieten want nog voor de eerste tijdcontrole moesten Rob en Roland hun koning omleggen. Maar Bryan had inmiddels in een alleszins vermakelijke partij de jacht op de witte koning geopend. Via een dameoffer kon wit zich nog verdedigen en met zijn twee torens de zwarte koning onder vuur nemen maar die bleek midden op het bord toch een veilig plekje te kunnen vinden waarna de witspeler wellicht iets te vroeg de handddoek in de ring gooide.

Een kink in de kabel toen uit de kansrijke stellingen aan bord 3 en 4 slechts een half puntje gepeurd werd. Paul stond lange tijd zelfs een toren voor maar werd bij een poging om lijnen en diagonalen te openen richting zwarte koning getroffen door een zinsbegoocheling. Waarmee de missie met de witte stukken inmiddels aardig in de soep gelopen was. Christiaan leek in een dame + paard eindspel een pionnetje voor te blijven maar afdelingstopscorer Peter Pijpers (tot dan toe nog 100%!) wist gehaaid naar remise af te wikkelen.

Jan Brink noteerde zijn zoveelste remise dit seizoen maar zeker een nuttige! Want voor Alexander lag nu de weg open om weer tot 'man of the match' uit te groeien. In een remise-achtig eindspel met ongelijke lopers had hij zijn tegenstander toch nog de nodige problemen weten voor te schotelen. Op het moment supreme sloeg hij echter de verkeerde pion waarna er voor zijn koning geen doorkomen meer aan was. Met wat driehoekjes draaien en een pionoffer kwam hij nog wel op de damevleugel binnen maar ook nu was de vesting snel door zwart gevonden. Dat had voor de Haarlemmers het kampioenschap kunnen opleveren maar vanuit Alkmaar kwam het nieuws dat De Waagtoren 2 in extremis had gewonnen van Aartswoud. En zo had onze nederlaag uiteindelijk dus eigenlijk weinig waarde, wellicht alleen voor onze vrienden van Krommenie die in het 'Zaans Kampioenschap' de tweede plek voor zich op konden eisen.

Witte Paard 1 - Kennemer Combinatie 3  3½ - 4½

(Chris de Saegher 2153 - Hicham Boulahfa 2057  1 - 0, Alexander Kretzschmar 1954 - Wouter Roggeveen 2057  ½ - ½, Christiaan Molenaar 2073 - Peter Pijpers 2059  ½ - ½, Paul van Haastert 1933 - Pieter Kroon 1995  0 - 1, Jan Brink 1858 - Ron van Wezel 2051  ½ - ½, Roland van Soest 1855 - Esper van Baar 2031  0 - 1, Bryan Wijk 1987 - Bart Feltman 1983  1 - 0, Rob van Praag 1714 - Edward Scholtens 1958  0 - 1)