Veteranen tweede team slepen Witte Paard door eerste bekerronde

Behalve dat we wederom thuis lootten in de NHSB Beker Competitie mochten we qua tegenstander ook niet klagen met vierde klasser De Pionier uit Abbekerk. Aangevuld met een aantal spelers van Aartswoud hadden zij de voorronde overleefd en wellicht kreeg hun sprookje een vervolg tegen onze gelegenheidsmix van eerste en tweede?!

Enige nuance ten aanzien van de titel is op zijn plaats want Ronald en Robin moesten met zwart hun op papier sterkste spelers bestrijden. Laatstgenoemde kreeg na een niet zo ambitieuze aanpak van de Versnelde Draak een probleemloze stelling maar ook meteen van het type 'zie daar nog maar wat van te maken'. Bij Roland was de opening wat scherper maar ook hij had op zeker moment de kans om de stelling te vereenvoudigen en voor een in ieder geval houdbaar eindspel te gaan. Hij koos echter voor het incasseren van de aangeboden pion en kreeg een storm van stukkenactiviteit op de koningsvleugel over zich heen. Net op het moment dat hij zich aan de druk leek te kunnen ontworstelen ontglipte hem een blunder waarbij de dekking van g6 onderbroken werd. Gelukkig waren we even daarvoor op voorsprong gekomen door Jan in een partij waarin het ratingverschil toch wel behoorlijk tot uiting kwam.

Toen bij Robin inmiddels alleen ongelijke lopers overgebleven waren kwam de druk op de schouders te liggen van Jaap. Hij kon al de hele tijd bogen op een aanzienlijk ruimtevoordeel en met een pionnenopstoot in het centrum kon hij zijn tegenstander verleiden tot een op het eerste gezicht niet noodzakelijk kwaliteitsoffer. Toen zwart daar even later nog een tweede pion bij mee kon graaien leek het nog behoorlijk spannend te worden. Maar de witte stukken kregen daardoor nog meer activiteit nu naast de lange diagonaal ook de f-lijn nog eens geopend werd. Het plaatsen van een zwart paard op het ongedekte veld f6 betekende een abrupt einde van de partij en daarmee eindelijk weer eens een 'overwintering' van ons eerste bekerteam. 

Witte Paard - De Pionier  2½ - 1½

(Roland van Soest 1819 - Lukas Boots 1781  0 - 1, Jaap de Berg 1828 - Arnold Velthuis 1589  1 - 0, Robin Mandersloot 1765 - Gerco Stapel 1671  ½ - ½, Jan Rot 1797 - Jouke van Groningen 1080  1 - 0)