Witte Paard 2 pakt koppositie

Met een benauwde 3½ - 2½ overwinning in Haarlem tegen Kennemer Combinatie 6 heeft het tweede de koppositie in de 3e klasse F ingenomen.

 

Voor ons zit de helft van de competitie er nu al op, tot 16 februari hebben we winterpauze. HWP Haarlem kan bij winst in de 4e ronde ook op 6 uit 3 komen. Hen ontmoeten we in de laatste ronde, op 6 april. Zal dan, net als vorig seizoen tegen Waagtoren 7, het kampioenschap op het spel staan? Ik verwacht het eerlijk gezegd niet.

Het is overigens nog de vraag wat dat kampioenschap, behalve een schaakklok, oplevert.
Het hele competitiesysteem gaat namelijk volgend seizoen op de schop en misschien wordt promotie/degradatie dan wel overgeslagen en op grond van gemiddelde teamrating een nieuwe indeling gemaakt.

Vaak als laatste, nu als eerste beëindigde Leendert zijn partij. Zijn jeugdige tegenstander (14) deed het op de 22e zet iets te passief. Het ongebruikelijke terugslaan van Leendert op zet 11 met de f- in plaats van de h-pion op g3 (vooruitberekening?) pakte nu goed uit. Toen hij even later nog een loper mocht oprapen en een doorzichtige matdreiging had ontzenuwd was het punt binnen.

Aan de andere borden ging het minder vlot, al vielen er bij André en Piet wel wat pluspuntjes te ontdekken.
Onze kopman bouwde zijn overwegende stelling gaandeweg uit, sprokkelde een aantal pionnen, maar dacht er toen iets te gemakkelijk over. Nadat zowel wit als zwart een randpion hadden laten promoveren kon André met een stuk meer toch nog vrij vlot het punt incasseren.
Daarbij opgeteld de remise van Piet, die wel een pion won maar na torenruil in een niet te winnen eindspel met lopers van ongelijke kleur belandde, leverde ons een riante voorsprong op.

Maar Hans verspeelde een paar pionnen; Jaap raakte onvoorzichtig zijn koning aan, moest daarmee dus zetten en kwam bar slecht te staan; Jan kwam ondanks een behoorlijke stelling maar niet uit de remisemarge.
Hans wist echter al snel een pion terug te winnen en met een sterk paard, ondersteund door zijn actieve koning, herhaling van zetten af te dwingen.
Jaap werd vervolgens in onoverkomelijke problemen gespeeld, waarna Jans tegenstander zou moeten winnen om voor zijn team een gelijkspel uit het vuur te slepen. Hij zag daar geen heil in en bood remise aan.

Kennemer Combinatie 6 (1619) – Het Witte Paard 2 (1729) 2½ - 3½

Panayis Krousos (1587) – André Meester (1883) 0-1
Keimpe Knijft (1759) – Jaap de Berg (1828) 1-0
Frank Sala (1599) – Jan Rot (1797) ½ - ½
Martien Schriemer (1599) – Piet Zegers (1692) ½ - ½
Michiel Terwee (1608) – Leendert Saarloos (1661) 0-1
Jan Willem ten Have (1564) – Hans van Heems (1515) ½ - ½