Meevaller voor NHSB bekerteam

Voor de wedstrijd tegen ons NHSB bekerviertal trad 1e Klasser Kijk Uit (IJmuiden) niet op z’n sterkst aan. Ook wij hadden niet de top vier, Piet viel in voor Roland. Een en ander resulteerde in een praktisch gelijk ratinggemiddelde.

Voor het begin van de wedstrijd werd afgesproken dat bij 4 remises er gevluggerd zou worden. Uiteraard een heel kleine kans dat zoiets gebeurt.
En na de resultaten van de borden 4 en 3 zat dat er ook niet meer in. Beide waren in ons voordeel.
De score werd geopend door Piet, die langzaam maar zeker een overwegende stelling opbouwde. Hij slaagde erin een kwaliteit buit te maken, waarbij hij met nog een dame tegen twee torens beslissend opereerde.
Vervolgens ontstond bij Robin een kritieke stelling. Toen zijn koning ernstig werd bedreigd zag hij een kans op eeuwig schaak. Zijn tegenstander raakte bij de schaakjes de draad kwijt en liet zich zowaar zelfs mat zetten.
Bij deze stand moesten de Kijk Uiters aan bord 1 en 2 dus winnen, waarna het reglementair afvallen van de uitslag aan het laatste bord voor de IJmuidenaren nog matchwinst zou opleveren.
Het kwam er niet van. André en Jan wisten de remisehaven te bereiken. Eerstgenoemde dwong zijn voornaamgenoot tot herhaling van zetten, laatstgenoemde kon met een minuspion afwikkelen naar een eindspel met zijn kale koning tegen koning + loper en randpion van het verkeerde promotieveld.
Al met al een meevallend resultaat en plaatsing voor de tweede ronde.

Het Witte Paard (1777) – Kijk Uit (1770)
André Meester (1860) – André Kunst (1915) ½-½, Jan Rot (1797) – Ingmar Visser (1894) ½-½, Robin Mandersloot (1791) – Halil Gül (1670) 1-0, Piet Zegers (1659) – Andries Visser (1602) 1-0.