Nummer 7 van 2C klopt nummer 1 van 2A in eerste bekerronde

In de gewone competitie komen Het Witte Paard en Koedijk elkaar zelden tegen. Nu dus wel in de eerste ronde van de strijd om de NHSB-beker.
Koedijk N1 neemt na 4 ronden in de 2e klasse A (gedeeld) de eerste plaats in, Witte Paard N 1 staat zevende in 2C. Maar de opstellingen van de viertallen waren licht in ons voordeel, met de spelers die aan bord 2, 3, 4 en 5 in de basisopstelling van het achttal spelen, tegenover de borden 1, 3, 6 en 7 van Koedijk.

Het werd een langdurige strijd, lang bleef de uitslag onzeker, maar uiteindelijk trokken wij toch aan het langste eind. Pas na zo’n twee en een half uur viel de eerste beslissing, waarmee meteen duidelijk werd dat het vooraf overeengekomen loten bij vier remises niet aan de orde was. Een eerste poging in die richting had Roland inmiddels afgewezen.

In volgorde van het scoreverloop:

1-0, bord 4, Piet Zegers (1671) – Rinus Roskam (1579) 1-0
Na een gelijk opgaand begin gaf Piet het initiatief aan zijn tegenstander, die met toren, paard en loper de witte koningsstelling belaagde. Veel kwaad kon het echter niet. Een vreselijke blunder op de 28e zet kostte zwart een volle toren. Na wat ruilen moest Piet nog even wakker blijven om een mat in één te voorkomen. Dat was geen probleem, net als de rest van de partij. Een cadeautje.

2-0, bord 3, Paul Roomer (1704) – Jan Rot (1679) 0-1
Na de ‘Piet van Tellingenopening’ van Paul Roomer, een oude bekende van me uit de tijd dat we in het NHSB-bestuur zaten, verwachtte ik een witte actie op de koningsvleugel, zoals Fritz ook aangeeft, maar die bleef uit. Wit stelde zich passief op en ik gooide al mijn pionnen op de damevleugel naar voren. Als ik even tussendoor een centrumpion had geruild had ik de andere kunnen winnen. Nu kreeg ik wel een open a-lijn maar bereikte weinig. Misschien onder druk van de slinkende tijd verslapte plotseling de stugge witte verdediging. Twee zwarte torens op de 1e rij veroorzaakten paniek en wit liet zich op de 47e zet mat zetten.

3-0, bord 2, Roland van Soest (1803) – Jan van Dam (1707) 1-0
Tot de 25e zet niets aan de hand, toen kreeg Roland de mogelijkheid een pion te winnen, maar die, een vrije a-pion, was kwetsbaar en ging al weer snel verloren. Zwart bleef wel zitten met een geïsoleerde c-pion, maar pogingen van wit om daarvan te profiteren kon hij makkelijk pareren. Na langdurig gemanoeuvreer won Roland eindelijk de c-pion, maar zijn tegenstander had daar een adequaat antwoord op kunnen geven (57….. Ta4). Dat miste hij echter en toen haalde Roland de buit snel binnen.

3-1, bord 1, Danny Stoop (1825) – Robin Mandersloot (1813) 1-0
Tot de 15e zet ging het gelijk op, toen kwam wit licht in het voordeel, met zijn dame te midden van de zwarte stukken, maar weinig aan de hand. Een onnodig pionverlies op de 31e zet was het begin van de ellende voor Robin. Toen hij even later het reddende 33….. Pe5 miste kon wit met dame en toren de zwarte koning snel tot overgave dwingen.

Het Witte Paard (1742) – Koedijk (1704) 3-1.
Met dank aan de spelers voor hun bereidwilligheid om de doorslagnotatiebiljetten te gebruiken.