Nieuws

Chris de Saegher benoemd tot erelid

Na een voorzet van Leendert tijdens de jaarvergadering (“Hoe zit het met ereleden?”} hoefde het bestuur de bal alleen nog maar in te koppen.
En dat gebeurde op de clubavond van 18 oktober in Guisveld.
In verband met ons 80-jarig bestaan, exacte datum 15 oktober, was er taart bij de koffie. Verder zou er ‘gewoon’ een ronde van de interne competitie worden gespeeld. Tenminste, dat dacht Chris

.
Maar even na acht uur vroeg André nog even de aandacht van de aanwezigen voor een speciale mededeling. En iedereen, behalve de jeugdleider, wist wat er ging komen.
De voorzitter begon een opsomming van een reeks activiteiten die Chris, nu bijna 40 jaar lid van Het Witte Paard, bij de club heeft gepleegd en waarvan hij er sommige nog steeds verricht.
Zoals het opleiden van de jeugd, waarmee hij 26 jaar geleden begon. Talloze kinderen bracht hij de beginselen van het schaakspel bij. Daaronder Mariska de Mie en Yong Hoon de Rover, beide nu spelend op meesterniveau. Eerder was hij al zes jaar intern wedstrijdleider. Als speler van eerst het 4e maar al snel het eerste team, waarin hij sinds 1984 maar één wedstrijd miste (!), is hij ook al sinds mensenheugenis de succesvolle aanvoerder. In al zijn externe competitiewedstrijden, nog afgezien van de bekerwedstrijden, behaalde hij uit 347 partijen 202½ punt.
Ook in de interne competitie speelde Chris een voorname rol, en echt niet alleen als 22-voudig clubkampioen. Weinig clubavonden slaat hij over. Zo goed als elke vrijdagavond is hij omstreeks kwart voor zeven als eerste aanwezig bij de jeugd en vertrekt hij pas als de senioren zijn uitgespeeld.
Chris beperkt zich niet alleen tot bezigheden voor onze club. Als lid van de jeugdcommissie van de Noordhollandse Schaakbond is hij betrokken bij jeugdtoernooien en verder geeft hij nog schaakles op scholen.
Deze indrukwekkende opsomming, misschien nog niet eens compleet, zei André, hebben het bestuur doen besluiten om Chris voor te dragen voor het erelidmaatschap van Het Witte Paard. Dit voorstel werd met applaus begroet.

Als aandenken mocht Chris een kunstwerk op canvasdoek (60 bij 40 cm) van Sjaak Piest, getiteld ‘Promotie’, in ontvangst nemen.

En toen kon er weer ‘gewoon’ worden geschaakt.