Nieuws

Weerzien met louter nullen

De honger om weer eens in teamverband te kunnen aantreden kon op zaterdag 18 september 2021 dan eindelijk gestild worden maar uiteindelijk kwamen we tegen de gedoodverfde titelfavoriet Amsterdam Berserkers nog geen eens aan een halfje voor de moeite toe. Op de meeste borden zag het er al snel niet prettig uit en degenen waarbij aanvankelijk nog wel wat lichtpuntjes te noteren vielen werden in de loop van de middag ook in het defensief gedrukt.

Jaap moest geheel tegen zijn gewoonte in als eerste de vlag strijken. In een Franse partij kon hij een invasie van witte stukken op de koningsvleugel alleen afwenden met een dameoffer maar dat was uitstel van executie.

Alsof de tijd heeft stilgestaan is Jan Brink gelukkig ook nog steeds in staat om zijn partijtjes mee te draaien maar zijn beslissing om in een Caro-Kann met Franse structuren lang te rokeren bleek minder geslaagd.

Roland liet zijn tegenstander wat pionnen meepakken, kreeg enige activiteit maar de twee verbonden zwarte vrijpionnen konden niet meer onschadelijk gemaakt worden.

Bryan liet het rennen met de h-pion ditmaal aan oude bekende Danny de Ruiter over die met het daaruit voortvloeiende ruimteoverwicht wel raad wist.

Robin zag zijn Blackmar Diemer andermaal geweigerd worden en in de manoeuvreerstelling die volgde geeft het elo overwicht dan vaak de doorslag.

Over ratingverschil gesproken: Paul moest het opnemen tegen hun grootmeester. Hij had dat natuurlijk graag gedaan in de stijl die we van hem kennen maar liet zich verleiden tot een dameruil met als resultaat een eindspel dat tegen 99 % van de schaakwereld houdbaar is. Maar die overige 1 % weet daar dan toch weer het optimale rendement uit te persen.

Christiaan had een modevariant in de Caro-Kann ambitieus aangepakt met de lange rokade waarna beide partijen op een minoriteitsaanval zijn aangewezen. Die van zwart kwam helaas heel wat sneller van de grond en leverde hem uiteindelijk een technisch gewonnen eindspel op.

En dan tenslotte uw verslaggever die na een rustig damepionspel lange tijd niets te klagen had maar zijn remiseaanbod desalniettemin afgeslagen zag. Dacht dat een pion niet genomen kon worden op straffe van kwaliteitsverlies maar dat bleek het begin van de bekende serie kleine 'oversights'. Toch waren de zwarte zware stukken nog actief genoeg om af te kunnen wikkelen naar een optisch houdbaar toreneindspel maar na een nieuwe fout werd hij uitgetempeerd.

Ons resteert als papieren favoriet voor de tweede plek nu niets anders dan de grote achtervolging, in het bijzonder op Amsterdam West 2 dat ook met maximale cijfers wist te winnen!

 

Witte Paard 1 - Amsterdam Berserkers 1     0 - 8

(Chris de Saegher 2184 - Ilias v/d Lende 2372  0 - 1, Christiaan Molenaar 2100 - Daan Haver 2193  0 - 1, Bryan Wijk 2017 - Danny de Ruiter 2271  0 - 1, Paul van Haastert 1973 - MiguoĆ«l Admiraal 2503  0 - 1, Jaap de Berg 1869 - Bas Haver 2255  0 - 1, Robin Mandersloot 1814 - Vincent Blom 2278  0 - 1, Jan Brink 1891 - Arian de Bruijne 1882  0 - 1, Roland van Soest 1816 - Jonathan de Kleuver 1897  0 - 1)