Nieuws

NHSB-TEAM EINDIGT ALS LAATSTE

NHSB-TEAM EINDIGT ALS LAATSTE

Na de 5-1 nederlaag tegen Heemstede in de laatste ronde van de NHSB-competitie stonden we nog steeds met 2 matchpunten op de voorlaatste plaats in 2C. Maar het nog puntloze team van De Pion, waartegen wij onze enige overwinning hadden geboekt, speelde pas later in de week thuis tegen Assendelft. En die wedstrijd wonnen ze, kwamen ook op 2 matchpunten en passeerden ons op bordpunten.

Dit  seizoen vond er een herindeling van de competitie plaats,

voornamelijk op grond van gemiddelde rating. Maar ervan uitgaand dat nu weer een ‘normale’ promotie/degradatieregeling van kracht is zullen we komend seizoen uitkomen in de 3e klasse. Als ZSC/Witte Paard N2?

Van de twee laatste wedstrijden stuurde Roland mij ‘heet van de naald’ meteen na afloop of zelfs eerder verslagen, die ik hierbij overneem.

Het Witte Paard N – Kennemer Combinatie N3 (17/2/23)

De kampioenskandidaat kwam al snel op rozen door een snelle overwinning aan bord zes. Paul (B) kwam in een bijzonder lastige penning die op zijn minst een kwaliteit zou opleveren maar met leep wachten om te slaan bouwde zijn tegenstander een strak groot stellingsvoordeel op om dat ook te verzilveren.

Paul  (G) aan bord vijf trof het niet dat hij tegen zo een telg uit de Honkoopdynastie moest, Stella. Hij hield lang stand, kwam in een stelling met ieder vijf pionnen en alleen zij had nog een lopertje extra die nog wel moest ingrijpen vanwege bijna pionpromotie.

Jelle aan bord vier leek een zekere remise in de wacht te slepen maar kreeg te maken met de kleine middelen.

Emil aan bord drie speelde een geweldige partij tegen een joch dat goed en getalenteerd speelde en die vertrouwde op zijn combinatievermogen, wat ook bleek, gedecideerd en geconcentreerd, zoals Emil dat kan, bleek er toch nog een winstweg te zijn die prachtig uitmondde in een mat van vier.

Roland aan bord twee had de Spaanse zaken goed op orde, dreigde mat op de koningsvleugel, centrum onder controle, zag af van een rochade en probeerde te snel met de opstoot d4  e.e.a  te forceren, waarna hij zelf juist in probleempjes kwam en in wederzijdse tijdnood het remiseaanbod aannam. (en nu is de remisekoningsbeker wel heel dichtbij?)

Robin aan bord 1 kreeg snel een stelling zonder paarden en lopers en leek optisch goed voor de tegenstander die een dreigende pionnenformatie bij zijn koning had en sterk toren f1 zou kunnen spelen met vergrote druk, doch dit werd opgelost door de dame die eeuwig schaak gaf.

2-4 dus voor KC, er heeft meer in gezeten wat wel weer moed geeft voor de volgende wedstrijd tegen Heemstede, toevallig ook een kampioenskandidaat.

Heemstede N – Het Witte Paard N (13/3/23)

Klein verslag van hedenavond, die niet goed begon voor Albert. In een mum van tijd pion en paard kwijt, gevolgd door handjevol andere pionnen 1-0 derhalve aan bord zes.

Bord vijf, Paul (G), is nu nog bezig maar is in een moeilijk eindspel beland  Dame plus paard tegen dame plus paard plus loper, dus tsja bovendien pion minder en nog geen kans op eeuwig schaak.

Leendert nam terecht remise in steeds wisselende kansjes voor beiden voor beter resultaat.

Jelle liet zich verschalken door een fraai paardoffer van zijn opponent, die het ook verder knap uitspeelde.

Roland stond steeds een fractie minder in een Siciliaan, vanwege druk op achtergebleven pion op

c vijf die hij met dame, toren, paard  moest verdedigen omdat ie ook drie keer stond aangevallen. Met het prachtig ogende g vier leek hij zowaar het initiatief over te nemen maar bij het nacheck rekenen zag hij dat het helemaal niet goed was en bood nog ff snel remise aan, in de hoop dat hij dat dankbaar zou aanpakken, wat prompt gebeurde. Ook is leuk voor mij een gelijkspelletje, 21 van de afgelopen 26 rating partijen!

Robin speelt nu ook nog en speelt tot dusver uitstekend tegen hun verreweg beste speler. Hij heeft zeker winstkansen over de halfopen h lijn.

Paul komt zojuist binnenlopen en heeft geen eeuwig schaak kennelijk kunnen bewerkstelligen. tussenstand 4 =1.

Ik ga nu even naar Robin toe die in een taai gevecht is verwikkeld  en inmiddels de torens op de c lijn heeft geposteerd. Er is bij beiden slechts een loper geruild en naar het zich laat aanzien lijkt remise aannemelijk. Nou, deze verstuur ik nog en de uitslag sein ik morgen wel door.  

(In de uitvluggerfase bleek de tegenstander net iets gehaaider: 5=1).